Övriga sjukdomar/defekter

Övriga sjukdomar/defekter hos hund


Kroksvans

Kroksvans är en missbildning där två svanskotor är hopväxta i ett förskjutet läge, vilket kan resultera i defekta leder i svansen. Detta bedöms strikt eftersom svansen är en del av ryggraden, och okontrollerad utveckling av kroksvans kan eventuellt leda till problem i andra delar av ryggraden i framtida generationer.


Kroksvans är ärftlig och nedärvs genom en recessiv gen, vilket innebär att både föräldrar måste bära anlaget för att avkomman ska visa defekten. Normalt sett avlar man inte på hundar med kroksvans, så föräldrar till drabbade kullar bär vanligtvis var sitt anlag för kroksvans. Endast valpar som ärver anlaget från både föräldrar blir kroksvansade. I genomsnitt är en av fyra valpar i sådana avelskombinationer drabbade. Kullsyskon till en kroksvansad hund har en 66% risk att bära anlaget, vilket innebär att endast en av tre kullsyskon är helt fri från anlaget.


Eftersom kroksvans inte är önskvärt inom hundraserna, bör avelsarbete vara noggrant avvägt för att undvika spridning av defekten. Det rekommenderas att inte använda hundar med kroksvans, deras föräldrar eller helsyskon för avel. En gräns dras vanligtvis vid 50% risk för att vara anlagsbärare för att säkerställa hälsan hos avkommorna.


Tänder och bettfel

En vuxen hund har 42 permanenta tänder. 12 framtänder, 4 hörntänder och 26 kindtänder. En dvärgpinscher ska ha saxbett. Ett felaktigt bett kan vara underbett, överbett eller tångbett.


Det är viktigt att ta hand om sin hunds tänder och munhåla. Borsta tänderna dagligen så undviker du sjukdomar. Enligt veterinärer så är det tandborstning som gäller och kan inte ersättas av tuggben etcentera även om dessa också är bra att ge sin hund.


Nedan finner du några vanliga tandsjukdomar:

  • Tandköttsinflammation – gingivit
  • Tandlossning – parodontit
  • Tandresorption – TR
  • Tandsten och karies
  • Rotspetsböld



Allergi och hudproblem hos hundar

Allergi uppstår när hunden reagerar starkt på ämnen i omgivningen. Vanliga allergier inkluderar luftburen allergi, födoämnesallergi och ibland kontaktallergi.


Symtom på allergi är oftast klåda, inflammation och andra hudproblem.


Två lite vanligare allergier är:

  • Atopi: Den vanligaste typen av allergi, där hunden reagerar på ett eller flera ämnen i dess omgivning
  • Matallergi: En allergi mot ett eller flera ämnen i hundens mat.vå lite vanliga allerier är:


Allergier kan vara livslånga och kräver individuell behandling för att ge hunden bästa livskvalitet. Behandlingen kan innebära att hitta en kost som hunden tål eller undvika allergiframkallande ämnen.


Det är viktigt med nära samarbete med veterinären för att hantera hundens allergier på bästa sätt.

Djurägaren ansvarar för att följa veterinärens behandlingsplan och söka hjälp vid förvärrade symtom.


Eftersom allergier kan vara ärftliga är det bäst att undvika att avla på allergidrabbade hundar för att minimera risken för allergiska problem hos avkommorna.

 

Demodex hos hundar

Demodex, även kallad demodikos, diagnostiseras genom djupa skrapprover för att hitta parasiterna som är osynliga för blotta ögat. Hundar med demodex behandlas ofta med bakteriedödande schampo när de börjar tappa hår fläckvis.


Demodex är vanligtvis inte ett problem för friska hundar, men kan orsaka håravfall och inflammation när immunförsvaret inte kan kontrollera kvalstren. Det finns olika former av demodex, som juvenil och adult, beroende på när och hur svårt drabbad hunden är.


Behandlingen varierar beroende på formen av demodex och kan inkludera bakteriedödande schampo samt spot-on medel eller tabletter för att döda parasiterna. Lokal demodex, den mildaste formen, läker oftast av sig själv.


För avel rekommenderas det att undvika hundar med demodex i släkten, och avelsförbud gäller för hundar som har haft generell demodex eller för flera helsyskon och föräldrar till drabbade hundar.


För mer information, se SKK:s webbplats eller kontakta en veterinär specialiserad på hudproblem hos djur.

 

Har du frågor kring hälsa kring rasen kontakta oss på ram@dpklubben.se

Uppdaterad: 7/4-2024